WMO PLATFORM MAASGOUW OP WERKBEZOEK BIJ STREEKMUSEUM STEVENSWEERT OHÉ EN LAAK

Op maandag 11 november bracht een delegatie van het Wmo Platform Maasgouw een werkbezoek aan het Streekmuseum Stevensweert Ohé en Laak. Het museum, dat gevestigd is in het voormalige gemeentehuis in het historisch centrum van Stevensweert, is gebouwd naar een ontwerp van de architect Pierre Cuypers uit Roermond in 1858. Dit jaar is het museum met financiële ondersteuning van provincie en gemeente grondig verbouwd en gerenoveerd.

Voorzitter John van Engelen, secretaris en conservator Har Rutten en bestuurslid Gerard Rutten heten het Wmo Platform hartelijk welkom en nodigen hen uit in de bestuurskamer waar vervolgens een boeiende uitleg wordt gegeven over het gehele bouw- en renovatietraject, maar ook over de wijze waarop het streekmuseum uitsluitend door vrijwilligers in stand wordt gehouden. Naast het bestuur zijn er twaalf baliemedewerkers actief, en daarnaast is er een groep stadsgidsen die rondleidingen door Stevensweert verzorgt.

Het Streekmuseum ontvangt jaarlijks een bedrag aan gemeentelijke subsidie en wordt daarnaast financieel ondersteund door de stichting Vrienden van het Eiland aan de Maas. De gemeente is als eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Aan de hand van een Meerjaren Beleidsplan wordt door het bestuur van het museum aan de toekomst gewerkt, zodat het museum nog beter op de kaart kan worden gezet.

Jaarlijks ontvangt het Streekmuseum, dat tevens de naam “Geregistreerd Museum” mag dragen tussen de drie- en vijfduizend bezoekers. Deze bezoekers zien eerst een filmpresentatie “Eiland in de Maas, van alle tijden”, in de speciaal hiervoor ingerichte filmruimte, en vervolgens kan de collectie worden bezocht. In het museum zijn talloze vondsten te zien, die tijdens de ontgrindingen zijn gedaan. Topstuk is ongetwijfeld de in 1943 gevonden Grieks-Romeinse zilveren beker uit de 1e eeuw na Christus. Deze beker is bekend geworden onder de naam Kantharos van Stevensweert. Maar ook een replica van een werk van Jan van Steffeswert en maquettes van Kasteel Stevensweert, Kasteel Walburg en de vesting Stevensweert zijn de moeite waard.

Het Wmo Platform is zeer te spreken over de mooi ingerichte expositieruimte die na de verbouwing voor de museumcollectie kon worden gecreëerd, en ziet het als een pré dat ook rolstoelgebruikers probleemloos het Streekmuseum kunnen bezoeken. Het platform ziet terug op een heel geslaagd werkbezoek.